Jan Marklund


Född 7/4-1960 i Köping


Innan Solna: spelare, coach, kanslist i Köping GIF Basket

Började spela i åk 7, blev barnledare vid 13-14 år och valdes in i Köping Baskets styrelse vid 15-16 års ålder.

Gjorde premiär i Köpings herrlag som 16-17-åring och var med i laget som i många år var topplag i div 1
och till och med spelade i Elitserien en säsong.


Jobbade halvtid på basketkansliet några år 1981-1983 innan han flyttade till Stockholm 1984-1986
för studier på Bosön Idrottsfolkhögskola och spel med dåvarande svenska mästarna - Solna IF.


Spelat i Ungdomslandslaget och Juniorlandslaget




I SOLNA - berättat av Janne Marklund själv.


SPORTCHEF UNGDOM 1986-1989

1986 gick jag ut från Bosön Idrottsfolkhögskola (samtidigt som jag spelade i Solna IF herrlag),

Kristofer Hahne anställde mig som Ungdomschef i augusti 1986 och jag började med att inreda ett kansli inne i Vasalundshallen i lokaler där tidigare skolsköterskan haft sin mottagning.

Ungdomsverksamheten var då kraftigt eftersatt efter klubbens fokuserade satsning på herr- och damlaget
i nya Solnahallen.

Den hösten startade vi flera pojk- och flicklag i Solnas olika stadsdelar (Huvudsta, Råsunda, Hagalund, Bergshamra osv) Årskurserna 4-6 var då 74:or, 75:or och 76:or födda.

Samtidigt så initierades en intensiv satsning på ungdomsverksamheten som blev uttalat elitinriktad utan att för den skulle innebära toppningar och petningar. Alla fick vara med. Men vi tränade mycket och spelade turneringar och seriespel väldigt intensivt samtidigt jobbade med att stärka Vi-känslan där vi bland annat sjösatte flera sedermera ”klassiker” på ungdomssidan i syfte att stärka klubbkänslan.


Några av många duktiga coacher som var med på ”nystaren” av Solna Ifs barn-och ungdomsverksamhet var:

Magnus Eriksson, Tony Larsson, Kent ”Kerre” Schederin, Peter Stenius , Åke Bärlin, Kent Bärlin och många fler.

Vi sjösatte klubbtidningen Spöket, arrangerade sommarläger, Luciabasket med Luciatåg med elitlagen, säsongsavslutning med priser såsom ”Snövit och de sju dvärgarna” och satsade mycket på utbildning av coacherna och föräldrarnas engagemang.

Nästa steg blev att bredda barnverksamheten genom projektet Mini Stars där 20-tal barngrupper sjösattes ledda av föräldrar, elitspelare från dam- och herrlaget och unga tränare.


Lagen döptes med djurnamn och varje skola hade sitt namn:

Råsunda Lions, Stenbacka Tigers, Skytteholm Rats, Bergshamra Lizards, Granbacka Snakes osv.

Satsningen gav frukt och på bara några år var Solna IF tillbaka i toppen av svensk ungdomsbasket med otaliga framgångar i distriktets serier, i Ungdoms-SM och på turneringar runt om.
Ett år hade Solna IF 12 lag i final i Casio Cup (Göteborg) där bland annat P-68 med Mattias Sahlström och Marcus Schenkenberg i laget väckte uppmärksamhet.

Undertecknad coachade alltid ett, ofta flera ungdomslag under min tid som Sportchef.

Först var det F-71/72, sen följde F-74, F-75, P-74, P-75, P-78, P-79, P-81, P-85 (som bland annat vann SM-guld och Scania Cup) P-89, P-94, P-95, P-00, P-05



SPORTCHEF ÖVERGRIPANDE 1990-2000


1989-1990 breddades min roll att omfatta även sportsligt administrativt ansvar för elitverksamheten även om de första åren inte innebar att jag var direkt inblandad i rekrytering och lagbygge av herr- och damlaget, vilket skedde i huvudsak av anställda coacher.

Säsongen 1991-1992 inledde Solna IF ett samarbete med Täby Basket och S/T Vikings blev det nya namnet. Men redan till säsongen 92-93 drog sig Täby ur samarbetet och namnet Solna Vikings grundades.

Under det nya namnet – Solna Vikings så utvecklades klubben stadigt.

Framgångarna sportsligt bestod och vi sjösatte flera lyckade projekt där ”Tjejkraft” blev ett av de mest framgångsrika.

Tjejkraft innebar att damlagsstjärnor anställdes av klubben och skolor för att vara på skolorna som positiva förebilder för att stärka unga flickors självkänsla. Många landslagsspelare var engagerade i projektet såsom Anna Höglund och Michaela Livijn och Katarina Andersson.

Föräldraföreningen växte och stod för betydande sociala insatser kring ungdomsverksamheten där bemanning av kiosken i Vasalundshallen blev en viktig del och en naturlig samlingsplats för ungdomar, coacher och föräldrar.
Drivande kraft och ordförande i föräldraföreningen var Pia Halldin Wedin vars insatser för evig ska minnas.



KLUBBDIREKTÖR 2000-2015

2000 blev jag Klubbdirektör när Kristofer Hahne gick i pension.

Från Sportchef till Klubbdirektör var ”språnget” ganska stort även om jag fortsatte mitt engagemang kring ungdomsverksamheten och som coach. Jag valde att sitta kvar på ungdomskansliet i Vasalundshallen i stället för att ha kontoret i Solnahallen där tidigare klubbdirektör satt.

Arbetsuppgifterna skiftade dock karaktär då organisation och intäkts genereringen blev prioriterad samtidig som Klubbdirektören självfallet var ansvarig för personal, budget och övergripande.

I början på 2000-talet var klubbens intäktskällor i huvudsak avkastning från Bingoallianser, statliga och kommunala bidrag och några få sponsorer. Publikintäkten var tyvärr, då som ofta, inte en huvudsaklig inkomstkälla.

I rollen som Klubbdirektör så styrde jag arbetet att förvandla bollklubben till en mer företagsliknande organisation där Solna Vikings styrkor (utöver basketspelandet) identifierades.
Mångfald och mångkultur, jämställdhet och alla var välkomna.
En klubb och en idrott som var helt befriad från dopning, läktarvåld, rasism och elitism bland barn- och ungdomar.


Solna Vikings varumärke var starkt och när vi lyckades kanalisera ut allt det vi stor för så kunde vi börja uppbyggnaden av en ”Sponsorportfölj” som 2015 bestod av över 130 sponsorer, nätverksmedlemmar och partners.

Flera stora företag såg ett värde i Solna Vikings verksamhet och värdegrunder. Arvid Nordquist, Norrenergi, HSB, Bostad, Fabege, Järvastaden, Viking Line, Scandic Hotel och Kista Snabbtryck var samtliga
”Guldsponsorer” till klubben.

2006 landade vi PEAB som huvudsponsor vilket bland annat gjorde det möjligt att spela alla dessa SM-finaler under de ”Gyllene Åren” fram till 2013.


Den enskilt största och bästa milstolpen när det gällde sponsorvård och sponsor-rekrytering var affärsnätverket Affärsverkstan där klubben arrangerade månatliga frukostnätverk där företag av alla dess storlekar och branscher kunde träffas för nya affärskontakter och marknadsföring. Som mest hade Solna Vikings 70 företag, inklusive Solna Stad, anslutna till klubbens Affärsverkstad.


Tyvärr fick jag aldrig chansen att fortsätta mitt livsverk och fortsätta leda basketklubben i Solna till pension då jag blev avskedad i början på februari 2015.

Något år senare övertog AIK Basket all verksamhet och en av Sveriges genom tiderna största och mest framgångsrika basketklubbar begravdes. Frid över dess minne. // Jan Marklund