2009-2010ALLMÄNT


Säsongen 2009-2010 inledde Solna Vikings såsom regerande mästarinnor och silvermedaljörer med herrlaget.

De två senaste säsongernas dubbla SM-finaler innebar självklart, även om det inte uttalades, väldigt högt ställda förväntningar från omgivningen och från spelarna i representationslagen.

Men det blev inget SM-guld denna gång även om


Damlaget svarade för en mycket stark insats och spelade sig till tredje raka SM-finalen.

Förlust dock mot ärkerivalerna 08 Stockholm.
Herrlaget upplevde en märklig säsong med turbulens och tre coachbyten innan slutspelet där Lesli Myrthil och c/o spelade sig till semifinal och pressade blivande mästarna Norrköping till fem matcher. 

Men säsongen har självfallet inneburit mycket, mycket mer än elitlagens resultat.

Ungdomsverksamheten fortsätter att växa, föreningens nätverk och sponsorrekryteringen har varit framgångsrik och Solna Vikings har varit flitigt förekommande i massmedia, framförallt genom Expressens spännande satsning på basketsporten och på TV genom Viasat sändningarna.HERRLAGET 

Coach Pekka Salminen valde tyvärr att inte förlänga sitt arbete i klubben utan flyttade hem till Finland.
Första åtgärden inför kommande lagbygge var då att hitta kompetent headcoach och efter en ganska så lång process så valde Solna Vikings att kontraktera islänningen Siggi Ingimundarson. Siggi som är landslagscoach för Island och har rönt stora framgångar med olika klubblag där.
Assisterande coach blev, liksom året innan Björn Hjalmarsson.

Även laget bytte skepnad till stora delar när stjärnorna Juha Steen, Jonte Flowers, Mats Levin och Peter Bogner av olika anledningar valde att inte förlänga sina kontrakt.
Nya amerikaner prövades i form av guarden Byron Davis och forwarden Leon Buchanan.
Nya spelare förstärkte laget såsom hemvändande Jonas Ghebremeskel och islänningen Helgi Magnusson. Kvar i laget var stjärnorna Lesli Myrthil, Martin Pahlmblad och Salle Dumbilauskas samt bröderna Daniel – och Sebastian Persson, Alex Lindqvist och Samuel Desport.

Laget vann förvisso premiärmatchen borta mot Borås men redan i match två så stod det klart att samarbetet mellan coach Siggi och spelarna inte fungerade.
Därpå följde en turbulent period när Siggi beslutade sig för att avbryta sitt uppdrag och assisterande coachen Björn Hjalmarsson tog över dirigentpinnen.
Jonas Marklund flyttades upp från B-laget att assistera Björn.

Amerikanarna höll inte måttet och byttes snart ut mot två superstjärnor.
Andrew Mitchell ersatte Byron Davis och till fansens stora förtjusning återvände Rudy Mbemba till klubben där han vann SM-guld 2008 efter en strulig inledning på sin säsong i Grekland.

Laget med nya headcoachen och nya spelarna radade upp ett antal segrar under hösten men den riktiga spetsen inföll aldrig.
Segrarna kom via individuell skicklighet snarare än vårt ”varumärke” – hårt försvarsspel och laginsats.
Strax före juluppehållet verkade sanningen komma ifatt laget och förlust efter förlust infann sig.

Coacherna var frustrerade och spelarna stod inte att känna igen och för andra gången på en säsong hände det ovanliga att coachen valde att avbryta uppdraget.
I mitten av januari engagerades istället för Björn Hjalmarsson och Jonas Marklund rutinerade coachen Wally Smith som till sin hjälp fick Johan Wrent.
Laget befann sig då stadigt placerad på fjärdeplats i tabellen efter Norrköping, Plannja och Sundsvall.

För tredje gången fick laget börja om och i slutet av Grundserien så kom också ett antal meriterande segrar som gav viss förhoppning inför slutspelet.

Ett spännande nyförvärv stärkte aktierna inför avslutningen av säsongen då 210 cm långe Idong Ibok anslöt till laget.

Kvartsfinalserien mot Södertälje inleddes med ett rejält bottennapp och förlust hemma i Solnahallen.
Men i match två så vaknade framförallt Rudy Mbemba och Andrew Mitchell till liv och kunde föra sitt lag till seger.
Därefter presterade Solna Vikings herrar som allra bäst och kunde spela sig till semifinal med 3-1 i matcher.

I semifinalen väntade Norrköping som med sitt superlag var skyhöga favoriter till både finalavancemang och guld.
Norrköping Dolphins vann också planenligt match ett men när Solnas vikingar fick spela på hemmaplan så visades stålet och serien kvitterades.
Samma sak upprepades i match tre och fyra, d v s tämligen komfortabel seger för Norrköping hemma men kämpainsats och snabb replik av Solna Vikings i Solnahallen. Match fyra var den allra bästa där Idong Ibok blir publikfavorit och gör en kanonmatch i avsaknaden av Lesli Myrthil som skadade armbågen i match tre.
Många Solna supporters var på plats i Stadium Arena när den femte semifinalen skulle avgöra vem som skulle ställas mot Plannja i SM-final.
Men Vikings utan lagkapten Lesli Myrthil orkade inte stå emot starka Norrköping som rättvist kunde vinna matchen och sedermera SM-guldet efter 4-1 mot Plannja.

Sammanfattningsvis kan vi ge herrlaget godkänt betyg med tanke på omständigheterna och trippla coachbyten. En medioker Grundserie räddades av imponerande insatser i slutspelet.

Herrlaget 2009-2010 

Martin Pahlmblad, Lesli Myrthil, Alexander Lindqvist, Salle Dumbilauskas, Sebastian Persson, Helgi Magnusson, Andrew Mitchell, Jonas Ghebremeskel, Daniel Persson, Samuel Desport och Stefan Rydell.

Coach: Wally Smith
Assisterande coach: Johan Wrent
Fyscoacher: Jan Samuelsson och Peter Nyström
Trainer: Rune Persson och Robert Lindell
Naprapat: Jannis Danos och Sotiris Danos
Läkare : Klas Östberg

Stående fr. vänster:     Sotiris Danos, Peter Nyström (Fys), Namn, Martin Palmblad, Leslie Myrthil, Alexander Lindqvist, Saulius Dumbliauskas, Sebastian, Persson,
                                        Helgi Magnusson, Björn Hjalmarsson (Coach), Rune Persson, Namn, Jannis Danos (Naprapat) 


Knäst. fr. vänster:         Andrew Mitchel, Jonas Ghebremeskel, Daniel Persson, Samuel Desport


Stående fram:                Rudy Mbemba 


Saknas:

Fotograf: Okänd (bild frånSolna Vikings Yearbook 2009-2010)

Källa:       Per-Olof Lefwerths samlingarDAMLAGET

Gick som sagt in i seriespelet som regerande mästarinnor. Den oerhört stora satsning som ifjol innebar spel i Europa och intensiv satsning på nytt SM-guld var väldigt kostsam för klubben och en rejäl åtstramning var nödvändig.
Laget tappade väldigt många stjärnor varav den största stjärnan – Jurgita Kausaite lade skorna på hyllan och istället engagerades som coach för laget.
Elisabeth Egnell försvann till proffsspel i Europa, liksom Barbora Fabionova och Erika Valek.
Guarden Maria Näsström fortsatte dock att spela men fick även rollen som assisterande coach.
Nya ungdomliga Solna Vikings lockade till sig U20 landslagsmeriterade Maria Gûltekin, Jessica Nilsson och Georgia De Leeuw. Emma Halldin Wedin kom äntligen hem till sin moderklubb efter några framgångsrika år i Järfälla.

Säsongen började bra för nya ungdomliga laget och framförallt var det trion Maria Näsström, Katarina Andersson och Christy Bacon som ledde trupperna till segrar och tabelltopp.
Den sedvanliga och förväntade tätkvartetten i Damligan (Solna, Södertälje, 08 Stockholm och Luleå) blev under säsongen en kvintett när Sundsvall värvade stort och starkt och kunde spela till sig en imponerande andraplats i kvartsfinalgruppen.

Men innan kvartsfinalerna och under grundserien så hann Solna Vikings stjärna Maria Näsström skada sig två gånger och laget tvingades i många matcher spela utan sin pointguard och naturliga ledare. 
Förvisso växte Emma Halldin Wedin och Maria Gültekin med uppgiften men när den andra skadan visade sig vara korsbandet och Maria Näsström därmed tyvärr fick avbryta, eller avsluta, sin karriär så var laget kraftigt försvagat. 
I februari anslöt amerikanska forwarden Ofa Tulikihihifo till laget som stärkte aktierna men Ofa var ingen pointguard utan Vikings fick gå in i kvartsfinalgruppspel utan sin nyckelspelare på bakplan. 

Med tanke på Maria Näsströms skada så var seriesegern väldigt välmeriterande och inför kvartsfinalspelet så ägnades mycket tid på att spela in Ofa i laget.
Men kvartsfinalerna bevisade lagets svaghet och den oerfarenhet som lyste igenom hos de unga spelarna som fick ta allt för stort ansvar.

En tredjeplats i kvartsfinalerna efter 08 Stockholm och heta Sundsvall genererade en oviss semifinalserie mot just Sundsvall Saints.
Sundsvall som förutom Solna ”legenden” Anna Höglund också innehöll landslagsstjärnan Anna Barthold och ytterligare några utländska proffsspelare.
Solna vann den första semifinalen enligt plan men förlorade sedan match två och tre, varav regerande mästarinnorna var väldigt pressade inför match fyra i Sundsvall.
Laget och lagledningen visade dock en imponerande vilja, fokus och beslutsamhet när man inför 1000 åskådare (nytt publikrekord i Sundsvall för dambasket) lyckades vinna. Ofa, Katarina Andersson och Josefine Olheim var tongivande spelare i den matchen.
Semifinal fem blev aldrig någon match då Sundsvalls förstafemma var slutkörda och segern innebar avancemang till en tredje raka SM-final!

För motståndet stod 08 Stockholm som varit bäst i kvartsfinalspelet och därmed var inne i en positiv trend.
Mycket riktigt så tog 08 kommandot i finalserien genom att vinna både den första matchen i Solnahallen och den andra i Fryshuset. Match två var nog den som avgjorde serien när gästande Solna leder hela tiden och tappar en tillsynes säker seger till förlust med två poäng.
Förvisso kunde Christy Bacon och c/o kämpa tills sig segern i den tredje finalen men i match fyra, på 08 hemmaplan så var Solnas tjejer ett slaget lag.
Inte ens Årets MVP tillika Årets Center – Katarina Andersson orkade stå emot 08:orna med stjärntrion Kadidja Andersson, Martina Stålvant och Farhiya Abdi i spetsen.

Damlaget - Silvermedaljörer 2010

Maria Näsström, Christy Bacon, Katarina Andersson, Michaela Livijn. Kathleen Smith, Josefine Olheim, Maria Gültekin, Jessica Nilsson, Katarina Milenkovic, Emelie Enjebo, Georgia De Leeuw, Martina Krsek och Ofa Tulikihihifo.

Coach: Jurgita Kausaite
Assisterande coach: Maria Näsström
Fyscoach: Agga Jablonska
Trainer: Jörgen Lindblom
Naprapat: Johanna Lundström
Läkare: Klas Östberg

Stående fr. vänster:            Jurgita Kausaite (Coach), Namn, Christy Bacon, Kathleen Smith, Michela Livijn, Namn, Jessica Nilsson, Katarina Milenkovic, Martina Krsek,
                                               Jörgen Lindblom (Trainer), Namn, Namn


Knäst. fr. vänster:               Goergia De Leeuw, Emma Halldin-Wedin, Maria Gultekin, Maria Näsström, Josefin Olheim, Emelie Enjebo


Saknas:

Fotograf: Okänd (bild frånSolna Vikings Yearbook 2009-2010)

Källa:       Per-Olof Lefwerths samlingar