2005-2006ALLMÄNT

I fjol misslyckades Solna Vikings bägge representationslag att spela sig till SM-final.

Något som vi blivit bortskämda med senaste åren.

Men skam den som ger sig och vilken revansch den gångna säsongen har inneburit…
Solna Vikings damer vinner klubbens sjätte dam guld och det tredje de fem senaste säsongerna,

en smått sagolik resultatsvit!
Herrlaget spelade sig också till SM-final i en mördande konkurrens. Där blev dock Plannja Basket för svåra.

Två representationslag siktade högt och nådde ända till SM-finalen under samma säsong, ett guld och ett silver.
Ett fantastiskt facit och sett ur ett större perspektiv ett bevis på att Solna Vikings under tidigt 2000-tal etablerat sig i toppen, och täten, för svensk elitbasket.

Sedan 2002 har klubben vunnit fyra SM-guld och två SM-silver. Stort!

Säsongen som varit har även inneburit andra ”milstolpar” i klubbens historia.
Vi har sjösatt, och genomfört med den äran, projektet Tjejkraft och ytterligare intensifierat vår satsning på barn- och skolverksamheten genom anställningen av en konsulent på dessa för Solna Vikings så viktiga områden.
Vi har tilldelats två utmärkelser för vårt arbete med jämställdhet och integration,

vilket genomsyrar hela föreningens idé och arbete.

Folksam och Kristdemokraterna i Solna har bägge belönat vårt ungdomsarbete med utmärkelser.

Vi har kunnat erbjuda våra sponsorer och partners ett utvecklat nätverk genom vår satsning på ”AffärsVerkstaden” där vi samlar näringslivet för affärsutveckling och kontaktskapande.

Flera nya företag har valt Solna Vikings som partner, där självklart nye Huvudsponsorn PEAB skapar stabilitet och garantier för framgång genom det treåriga avtal som tecknades i början på säsongen.

Till sist så har säsongen 2005-2006 inneburit en radikal uppfräschning av våra kanslilokaler och utrymmen kring vår alldeles egna baskethall – Vasalundshallen.

Där har det fortsatta driftsansvaret inneburit bättre service, fräschare anläggning och än starkare klubbkänsla i vår egen hall där barnen, ungdomarna, föräldrarna och eliten träffas dagligen.

Läs mer om den sportsliga verksamheten i denna berättelse som också omfattar Spånga BK och Solna Brantens verksamhet.
HERRLAGET 

Första säsongen med Stefan Bergman som headcoach efter att Stefan under tre säsonger jobbat som assisterande tränare till Pekka Salminen.

Stefans bägge tränarekollegor blev Christer Sjögren och Pejang Tamasebi.

Christer som redan jobbat i klubben under åtta år och som tidigare varit på herrlaget, Pejang som värvades från

Söder Basket där han bland annat vunnit SM-guld med P-89.

Laget byggdes återigen, och för sista gången, kring veteranen Mattias Sahlström och Solnafostrade stjärnor som Lesli Myrthil och Jim Nyström.
Satsningen var intensiv och meriterade amerikanska duon Charles Thomas och Derrick Tarver tillsammans med bosniern Borislav Djordjic bildade en stark proffstrio.
Lägg därtill Thomas Massamba, Nils Hedström, Kamran Alemdar och U20 landslags duon Martin Palmblad, Calle Arnold så är det förklarligt att Vikings fick finna sig i ett visst favoritskap innan säsongen började.

En ganska så knackig inledning med förluster mot Sundsvall och nykomlingen Helsingborg förbyttes snart till en rad segrar och tidig serieledning.

Derrick Tarver visades sig vara en poängmaskin utan dess like och snabbt spreds sig hans rykte och

en stjärna var född.
Derrick Tarver vann skytteligan på osannolika 33 poäng i snitt samt blev den första spelaren i Basketligans historia att vinna tre priser, MVP, Årets Guard, och Årets Artist.

Under resans gång drabbades laget av en del skador och sjukdomar som störde toppningen inför slutspelet. Viktiga försvarsfantomen Thomas Massamba skadade knäet så allvarligt att läkaren befarade att säsongen var över.
Genom tillfälligheter, tur och lite skicklighet kunde föreningen då teckna kontrakt med landslagsstjärnan tillika Solnafostrade William Copeland.

I kvartsfinalen, där förövrigt Thomas Massamba återfanns efter en mycket snabb rehabilitering, ställdes favorittippade Vikings mot Norrköping Dolphins. Tre raka segrar imponerade och förväntningarna steg i Solnahallen inför semifinalen mot regerande mästarna Södertälje.

Efter två relativt enkla segrar var det meningen att SM-finalen skulle säkras genom seger på hemmaplan.

Men så blev det inte!

Södertälje kom till spel i den tredje semifinalen utan något att förlora medan Solna Vikings stjärnspäckade garde ställde in Nike skorna.

Södertälje Kings vann match tre och match fyra.
Avgörandet stod i Solnahallen inför nära 2000 åskådare.
Hemmalaget anförda av Jim Nyström, Lesli Myrthil och amerikanska duon gav dock inte Kings en chans.

Strålande försvarsspel, kanske det bästa på hela säsongen, grundlade herrlagets andra SM-final på fyra år.

Motståndare då som nu, Plannja Basket som i den allra sista omgången säkrade seriesegern före Vikings och

som tog sig till finalen via segrar över 08 Stockholm och Akropol.

SM-finalerna blev tyvärr aldrig den drömfinal som många förutspådde.
Anledningar därtill var säkert många. Finalspelet inleddes bara två dagar efter avgörande semifinalen varför Vikings aldrig hann ställa om och ladda om.
När dessutom magsjuka härjade i laget så tappade man den kraft och den fart som utmärkt Derrick Tarver och de andra under säsongen.

Plannja spelade på topp med sin superfemma bestående av Andrew Mitchell, Fred Drains, Håkan Larsson, John Pettersson och Carlos Wheeler.
Solna Vikings med ett betydligt bredare material och kanske med för många stjärnor och för många viljor?
Plannja på topp under finalserien medan Vikings aldrig kom inte upp till den spelnivå man visat under grundserien.

Plannja vann relativt komfortabelt de tre första SM-finalerna.
Solna Vikings hittade tillbaka till sitt spel och genom en enorm kämpainsats lyckades man vinna match fyra innan serien avgjordes uppe i Luleå.

Herrlaget och tränaren Stefan Bergman får nu analysera den sportsliga framgången med SM-final men den ganska så bleka insatsen när man väl spelat sig ända fram till final.

Nu tränas det stenhårt och ett nytt lag ska byggas utan Sveriges mest framgångsrika basketspelare genom tiderna

– Mattias Sahlström.
Mattias kommer hyllas som sig bör i samband med ligapremiären i oktober.

Framtiden ser ljus ut och silver ska förhoppningsvis förvandlas till guld…

DAMLAGET


Solna Vikings damer missade SM-finalen i fjol, vilket sved och vilket kändes som ett misslyckande.
Inför säsongen 05-06 intensifierade föreningen dam satsningen och en mycket aggressiv treårsplan författades.

Första steget i den planen förverkligades när klubben skrev ett 2-årskontrakt med Sveriges mest meriterade basketcoach. Eivind Möstl, mannen som förde Arvikas basket damer till final i Europacupen 1991 och som nu är headcoach för Svenska damlandslaget.
Eivind Möstls kollega blev Victor Sundquist som för två år sedan kom till Solna Vikings från Blackeberg Basket.

Satsningen på SM-guld och Europa byggdes kring superstjärnan Jurgita Kausite som tidigare spelat i 08 Stockholm och i fjol i Eskilstuna.
Jurgita, med meriter från Litauens landslag, är en komplett basketspelare som med glöd och glädje inspirerar sin omgivning.

Ny toppspelare kom från Brahe Basket i form av blixtrande snabba guarden Anna Bjällmark.
Till detta fanns sedan tidigare en stomme av ”guld vana” toppspelare; Anna Höglund, Cissi Ferm, Azuka Nnamaka och Michaela Livijn. Dessutom kämpen Stina Pettersson och unga U20 landslagsspelarna Jennie Lidgren och Denice Derland.
Även spelare som Carro Mindell och Cherry Sabetkar fick under säsongen chansen att spela i Damlaget.

Solna Vikings damlag förberedde sig genom betydligt större träningsdos och betydligt tuffare träning. Grundserien vanns med bred marginal efter att laget bara förlorat två matcher innan slutspelet.

Efter jul anslöt proffs duon som skulle visa sig vara pricken över i: et.
Amerikanskan Jolie McKeirnan och Bosniske toppguarden Tamara Ruzic gav seriesegrarna

en imponerande bredd och spets.

Slutspelet inleddes med tre enkla segrar över Jämtland. Sen blev det tuffare då Vikings ställdes, precis som klubbkompisarna i herrlaget, mot regerande mästarna. Visby Ladies med inte mindre än fyra utländska proffspelare bjöd på tufft motstånd och vann den andra semifinalen.

Men Vikings anförda av Jurgita Kausaite, Anna Höglund, Michaela Livijn och Tamara Ruzic visade sig vara bäst när det gällde och avgjorde semifinalen innanför Visbys murar.

I finalen ställdes Vikings mot det lag som i fjol slog ut oss i semifinal – Luleå.

SM-finalen blev välspelad och tuff där Luleås supertrio, Christy Bacon, Maria Näsström och Katarina Andersson lyfte sig i final tre och ledde Luleå till reducering.

I den fjärde SM-finalen visade dock ett hel taggat Vikings mästartakter och fullständigt spelade ut Luleå. Matchens lirare i finalen blev lagkapten Anna Höglund som för tredje gången på fem år kunde lyfta guldbucklan mot skyarna.

Nu väntar den svåraste utmaningen för damlaget. Att försvara guldet och därmed inleda sin resa ut i Europa. Konkurrens i Damligan ökar för varje år och alla klubbar kommer att jaga mästarinnorna.

Det gäller alltså att värva några toppspelare, träna ännu hårdare och förbereda sig maximalt på ”Mission Impossible”, att vinna SM-guld två år på raken…

Kan några göra det så är det spelarna i Solna Vikings damlag. Kör hårt tjejer!