1972-1973
"Eviga tvåan" slår till -- SM-guld till Solna


Inför säsongen hade man beslutat sig för att byta coach för herrlaget.
Boris Nyman som coachat laget under fem säsonger fick helt riktigt ta sig an farmlaget BK Udden i div 2 östra.

Man sneglade efter en spelande tränare från USA: Det var vanligt att lag från USA turnerade i Sverige i Jim McGregors regi. I ett sådant fungerade Kenny Grant som spelande coach varför vi vände våra blickar på honom.
Grant var intresserad, men McGregor vill inte släppa honom, utan lockade honom med en Kinaturné. Grant var villrådig och Solna IF tvingades söka alternativ direkt i USA. Tidsnöden blev allt svårare då ingen klar lösning fanns.


Så kom äntligen beskedet att man funnit en lämplig kandidat vid namn Edward Klimkowski i USA.
Denne skulle alltså fungera som spelande tränare och föreningens representant i USA hade bundit upp Klimkowski för Solna IF. Till historien hör att ett par timmar senare ringde Kenny Grant från Paris och meddelade att han nu var villig att ta jobbet i Solna. Han hade också klart med Fran O´Hanlon som andra amerikan för laget.
Men det blev alltså Ed, en minst sagt dynamisk ledargestalt och dessutom en bra basketspelare som lotsade Solna IF till sitt första senior SM. Hans förmåga att "peppa" sig själv och att därmed dra med sig de övriga spelarna blev en tillgång i det dramatiska slutspelet.


I semifinalerna mot Alvik förlorades den första matchen med 66-69, därefter två segrar 59-58 och 60-55.


I finalen mot Helsingborg vann Solna överraskande lätt i bortamatchen 78-47!!
I returmötet i en till bristningsgränsen packade Solnahallen (nuv. Vasalundshallen) blev det hårda bud, IFK Helsingborg hade definitivt lämnat underskattningsspöket hemma och man ledde 2/3 av matchen med klara siffror.
Men med en oerhörd kraftansträngning vände Solna på matchen och stod som segrare även i den andra matchen med 63-57.


"Den eviga tvåan" hade slagit till!
Extra roligt var att våra svenska mästare nästan helt var egna produkter. Ett litet undantag var Peter Niegermann som kom till oss från en ultimaklubb, men var ändå vid tillfället att betrakta nästan som nybörjare.


I Cupvinnarcupen fick Solna vara med i två omgångar.
1:a omgången NMKY Helsingfors. 2:a omgången Spartak Leninggrad.

BK Udden vann samma år div I med en ny kull av framtidsmän.
Föreningen avstod däremot kvalet för BK Udden till högsta divisionen. (se text nedan)

Rolf "Wofflan" Nilsson, Rolf Svärd, Kjell Karlgren, Ed Klimkowski (spelande coach), Lars-Olov "Sulo" Svensson, Bo Emilsson, Lars Ericsson,

Anders Björklund, Carl-Gustaf Sommar, Jan Hjorth, Per-Olof Lefwerth, Kristofer Hahne